top of page

Döden -en del av livet
Varje gång någon går bort blir vi påminda om vår egen dödlighet. Trots att den är en så naturlig del av våra liv är vi rädda för sorgen, smärtan och vet inte hur vi ska göra när vi möter någon i sorg. Det finns inte en enda människa som inte har upplevt någons bortgång. I många kulturer finns det en tillåtelse att sörja och då vet alla att det är ok att visa det och ge sig hän till känslorna. Eftersom vi inte har någon sådan tradition att möta och visa känslorna så har vi tendens att trycka ner dom, dölja och förminska känslorna. Vi kanske till och med ber om ursäkt när vi gråter ett år senare för ett minne av den som gått bort som om vi skämdes över sorgen. Tänk hur befriande det vore att acceptera det som kommer upp och inte tro att det finns en bestämd tid hur länge sorgen får finnas kvar. Många törs inte prata om döden, någon annans eller sin egen, för vi vet inte hur vi ska möta och hantera känslorna som kommer upp. Barn frågar naturligt om allt som har med döden att göra, men hur ska jag förklara det för någon när jag själv inte har mött mina känslor som gör ont. Mitt undvikande att svara väcker rädslor i barnet som ser hur svårt vi har att prata om det. Tänk om vi erkände vår rädsla för smärta och berättade hur ont det gjorde i oss att tänka på döden eller prata om det och visa barnet hur vi kan möta våra känslor. Är vi rädda för döden så påverkar det vårt liv och vi lever inte fullt ut. När vi accepterar detta fakta, befriar vi oss själva att leva livet. Försöker vi skydda någon annan från smärtan och genom att inte prata om det, är det oss själva vi skyddar, för det som gör ont Tänk om vi kunde prata med våra egna föräldrar om deras framtida bortgång, för att få klarhet, för att ge dom en lättnadskänsla och för att göra det lättare för alla inblandade. Jag känner många äldre som vill göra det men barnen vill inte ta upp det och viftar bort det. Undviker vi prata om döden, är vi rädda även för att leva. Hur kan vi prata om allt annat men inte om det som är den övervägande del (resultat) av livet? Någon annans död är en gåva för oss att möta oss själva. Även som en påminnelse att leva innan vi dör. Ta hand om sorgen i dig, som en värdefull känsla.


Vill du lära dig hur du kan tycka om dig själv mer och få ett ännu bättre liv? Kika in på hemsidan för de senaste pod-avsnitten samt datum för nästa workshop. Vill du boka en coaching-session enskild eller i grupp? Kolla på mina erbjudanden på sidan.

Effortlessliving-podden finns på Spotify, Itunes, Acast eller på Soundcloud. Facebook: Super Soul. Instagram: effortlesslivingpodcast.

Du kan också läsa min bok Only Good – bara det bästa.

Det är en bra dag att ha en fin dag!


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page