top of page

Du formas och påverkas av andraJa, om du tillåter det. Vad använder du din tid och energi till? Nu pratar jag inte om vad du gör utan vad, vem och vilka tänker du på större delen av tiden? Är dina tankar konstruktiva (positiva) eller destruktiva (negativa)? Du påverkas av människor runtomkring dig oavsett om dom finns i ditt liv eller inte, om dom lever eller inte. Det kan vara fiktiva personer från en film eller människor på TV, sociala medier. Spelar ingen roll. Vad som har betydelse är om du är medveten om hur mycket du tänker på andra och vad det skapar i dig. Det här är ditt liv och ditt liv är viktigt, så varför skulle du gå runt och tänka på andra hela tiden, särskilt om det är negativa, kritiserande, jämförande, rädslobaserade, stressfulla tankar? Du ger dom andra din tid och på det sättet berättar för dig själv att din tid är inte viktig. Du är frånvarande från ditt liv just nu, frånvarande från dig själv och din kreativa förmåga. Du ger inte det du gör ditt fulla fokus och på det sättet håller dig själva tillbaka för att uppleva glädje, mening, inspiration och passion.

Det behöver inte vara så. Du kan vara med vem som helst och samtidig vara i din egen energi, vara balanserad, lugn och närvarande. Du kan vara i din högsta bästa versionen av dig själv med alla människor och alla situationer. Det händer när ditt sinne, kropp och själ är i samklang, när dina tankar, känslor och handlingar är överens. Det är en skön, avslappnad tillstånd som ger oss möjligheten att se lösningar, vara kreativa, ha livsglädje, ger oss energi och på det sättet lever vi livet fullt ut.

Det börjar med medvetenhet, att vi blir medvetna om vad vi tänker och vad dessa tankar får oss att känna. Då kan vi bestämma och ha en intention att omfokusera, rikta våra tankar till det som får oss att må bra. Medvetenhet skapas utifrån viljan att må bra, vilja att förändras och det baseras på att börja ta ansvar för vårt eget mående. Meditation är ett av bästa, starkaste och mest effektiva sätt att skapa medvetenhet, ta oss till nuet och omprogrammera vårt sätt att tänka (hjärnan).

Tänk när du kan känna dig trygg och bekväm med alla du umgås med och möter. Tänk när du kan känna att du är full av energi oavsett vem eller vilka du har varit med. Tänk när du ger all din tanketid till dig själv, till det du älskar, inspireras av, till det som får dig att må bra.

Så släpp alla andra och sluta skylla på dom över hur du mår och hur du är, beter dig, pratar eller gör. Äg dina tankar och sluta ge ägandet av dina tankar till andra. Det gör du om du går och tänker på dom.


Ett sätt att kolla vart du är i din energi och vad du kan börja möta och se i dig själv: skriv ner namnet på dom fem personerna som mest tar din tid just nu, antingen i dina tankar eller "live". Så det kan vara din partner du bor med eller det kan vara din chef som du träffade 15 minuter på morgonen, men har tänkt på senaste fyra timmar. Eller någon du har sett på sociala medier.

Skriv ner minst tre negativa tankar du har om dom (för annars hade du ju inte tänkt på dom så mycket om det inte var för dom negativa tankar). Sen läser du igenom alla dessa tankar, egenskaper, beteenden för att se, på vilket sätt finns dessa i dig. Du skulle inte ha reagerat på det sättet om det du reagerade på inte fanns i dig i någon form. Du kanske skäms över dom egenskaperna, du kanske inte vill se det, inte erkänna eller är rädd att du också är en "sån". Vad det än är, se det i dig själv, möt känslan som denna insikt skapar, acceptera och låt det vara. Denna övning handlar inte om dom andra, det har bara med dig att göra. Livet går inte ut på att ändra dom andra, få dom att förstå eller sluta med något. Livet går ut på att vi blir mer och mer medvetna om vad är det som pågår inom oss och på det sättet förändras, transformeras och må bättre. Denna lilla övning kan du göra om efter en månad, om ett halvår eller ett år. Det är lite som att ta pulsen, kolla av din energi.


En till liten övning är att skriva ner namnet på fem personer du uppskattar, ser upp till, respekterar, inspireras av, älskar osv. Sen skriver du ner minst tre positiva egenskaper på varje person, varför jag känner så för dessa människor. Nu läser du igenom alla egenskaperna och stanna vid varje egenskap och se/hitta det i dig själv. Denna övning berättar vilka egenskaper som redan finns i dig (ja, dom finns i dig, annars hade du inte sett det hos andra) och hur du kan börja se och acceptera dessa.

Du och ditt mående påverkas bara och endast av dig själv.Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page