top of page

Du har rätt och jag med!
Enligt oss så finns det inget som är rätt eller fel. Bara olika sätt att se på saker och ting. Olika utgångspunkter och åsikter. Som vi alla vet så ändras våra och andras sanningar allt eftersom vi utvecklas, vet mer och har förstått mer oss själva. Tror vi på att det finns rätt och fel, så tänker vi fortfarande genom ett svart-vit filter. Att det är antigen-elller, att någon måste ha rätt och då betyder det att någon annan måste ha fel. Så destruktivt sätt att leva och vara, och så icke-närvarande. Det finns så många mer nyanser i allt. I alla sammanhang finns det ett mentalt krig över vem som har mest rätt, vem är skyldig och vem bär ansvaret.

Det nyanserade bemötandet är att vad kan jag lära mig av det här? Hur kan jag se det här på ett annat sätt? Det är en attityd som kommer från nyfikenhet, kärleksfullhet, från en själslig mognad, från en medvetenhet och mer sann samskapande. Tror du att din åsikt är rätt (viktig, viktigare) eller att du måste säga din åsikt när du hör någon annans åsikt? Det är bara åsikter inte sanningar.

Vi tror på att alla har rätt utifrån deras ståndpunkt, erfarenhet och historia.

Gillar du att argumentera eller älskar du att samtala? Det är en skillnad i dom två sätten att kommunicera. Att vilja argumentera är ego-baserat och har en tyngdpunkt i att få den andra att förstå att jag har rätt, att dom har fel och att dom måste ändra sitt sätt att se på saker och se det på mitt sätt.

Ett samtal utgår ifrån ett genuint lyssnande och ett genuint intresse av att förstå. Det baseras på empati och kärlek, inte för att jag måste få säga och uttrycka min åsikt och övertygelse, utan utifrån en nyfikenhet att förstå och se från andra synvinklar. Kan du säga till någon: ”det finns någonting i det du säger” (tror det kommer ifrån Kay Pollack).

Det är destruktivt att ha en övertygelse om att jag har rätt, att jag måste säga det och alla andra måste höra, lyssna och förstå mig. Det är en slags egots och sinnets kamp om makt, att veta bättre och få bekräftelse. Det finns i alla sammanhang, i alla relationer (par-relation, vänner emellan, föräldrar-barn relation), i politiken, i religionen, vetenskap mm. Du behöver inte övertyga någon och om någon vill övertyga dig så va nyfiken på var den andra kommer ifrån i ämnet.

Relationerna är viktigare än åsikter, tankar och övertygelser. Relationen är viktigare än att ha rätt eller att den andra ska förstå mig.

Låt andra tro vad dom tror på och låt dig själv stanna i din energi utan behov att påverka andra, ändra andras sätt att tänka och tro att dom måste förstå dig (erkänna att du har rätt eller godkänna det du tycker).

Ett givande samtal är det bästa vi vet, ett samtal som baseras i genuint lyssnande och intresse att förstå. Känn efter vilken energi du har när du går in i samtal och vad det väcker i dig. För när du sänker din energi, som vi gör när vi måste uttrycka vår åsikt eller ha rätt, då är det dags att lämna samtal och höja energin. Observera dig själv i ett samtal (argumentation) om du börjar döma, gå emot, kritisera, försvara, rättfärdiga mm och möt det (känslor, tankar) som finns bakom detta behov i dig själv.

Du kan ha ett givande samtal med vem som helst när du är trygg i dig själv, när du håller dig i din egen energi, när du inte behöver hävda dig, få bekräftelse utan står i en plats inom dig som är fylld av kärlek, empati och glädje av att få lära dig något nytt, att få se saker från en ny synvinkel.

Att ha rätt resulterar sällan i något bra, tvärtom så skapar det mer konflikter och motstånd. Tänk att ha ett samtal genom att vara närvarande, att lyssna och att samskapa något mer värdefullt tillsammans med andra.Vill du lära dig hur du kan tycka om dig själv mer och få ett ännu bättre liv?

Kika in på hemsidan för de senaste pod-avsnitten samt datum för nästa workshop.

Vill du boka en coaching-session enskild eller i grupp?

Kolla på mina erbjudanden på sidan.

Effortlessliving-podden finns på Spotify, Itunes, Acast eller på Soundcloud.

Facebook: Super Soul.

Instagram: effortlesslivingpodcast.


Du kan också läsa min bok Only Good – bara det bästa.

Det är en bra dag att ha en fin dag!


Tack min underbara syster Kristina Knuutti för en ny hemsida där effortlessliving.se och jaanas.se

har slagits ihop på ett fins sätt. Du hittar till sidan genom båda namnen. Behöver du en fantastisk ny hemsida, logga mm så se till att kolla upp med min syster på vanjos.se och även hennes webbshop sagablue.se som säljer massa vackra kläder, accessoarer mm. Du kan boka Jaana och Harnet för online workshop i attraktionslagen och boka Jaana för grupp eller enskild coaching!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page