top of page

Du Àr perfekt!

Har hört mĂ„nga gĂ„nger av mĂ€nniskor som jag mött, av nĂ€ra och kĂ€ra, vĂ€nner och klienter, att dom inte Ă€r perfekt, att vad dom har gjort, sagt, skapat Ă€r inte perfekt. Denna uppfattning har varit stressrelaterad, skapat Ă„ngest, depression och varit starkt kopplad till mĂ„sten och borden. NĂ€r jag inte tror att jag Ă€r perfekt, att det jag gör Ă€r inte perfekt, jagar jag mig sjĂ€lv i tid och otid till nĂ„gon slags perfektion, som aldrig infinner sig. Om jag inte kĂ€nner mig tillrĂ€ckligt bra med att vara jag eller det jag gör eller Ă„stadkommer (typ good enough), driver jag mig framĂ„t med en piska och krav att försöka mer, hĂ„rdare, fortare, bĂ€ttre, högre
 MER!

Det hÀr lÄter ju hur jobbigt som helst och jag förstÄr varför mÄnga gÄr in i vÀggen, brÀnner ut sig och kÀnner sig konstant trötta. Vem som helst skulle kÀnna sÄ om dom blev jagade av en ouppnÄelig bild, av kÀrlekslöst krav och saknad av sjÀlvmedkÀnsla. Det som tar musten ur oss Àr att vi gör motstÄnd till det som Àr och tar ifrÄn oss möjligheten att vara nÀrvarande och kÀnna frid inom oss.

En mamma som föder ett barn med nÄgon slags funktionshinder kan se sitt barn som mindre perfekt, nÀr hon jÀmför barnet med andra barn eller har en bild över hur ett perfekt barn borde se ut och vara.

Hon kan ocksĂ„ se sitt barn som perfekt, oavsett om barnet saknar armar eller har en annan medfödd ”funktionsnedsĂ€ttning”. Vi har alla samma val, nĂ€r vi ser pĂ„ oss sjĂ€lva och det vi gör, vĂ„ra liv och alla dess aspekter. Kan jag se mig sjĂ€lv och mitt liv som perfekt just nu eller ser jag det som nĂ„got fel (jĂ€mförelse med andra), nĂ„got sĂ€mre, nĂ„got dĂ„ligt och misslyckad eller kan jag se det som det Ă€r, acceptera det som det Ă€r och se perfektionen i det? Hur tror du livet blir för ett barn vars mamma ser barnet som allt annat Ă€n perfekt? Hur blir livet för ett barn vars mamma ser henne som perfekt? Du Ă€r denna ”mamma” till dig sjĂ€lv och ditt liv. Hur vĂ€ljer du se pĂ„ dig sjĂ€lv?

Att se dig sjĂ€lv och ditt liv som perfekt betyder inte att du har nĂ„tt nĂ„gon slags ”mĂ„lbild” och slutar att utvecklas, gĂ„ framĂ„t. Nej, det handlar bara om att du Ă€r tillfreds med det som Ă€r och skapar nya nivĂ„er av perfektion. Det Ă€r som att sĂ€ga att jag som treĂ„rig var mindre perfekt Ă€n nĂ€r jag var en 20 Ă„ring.

Jag var perfekt nÀr jag var treÄrig, med dom resurser jag hade just dÄ, sen var jag

perfekt som 20 Äring med det som jag hade i mig och med just dÄ. Perfektion Àr inte ett mÄl, ett resultat eller slutstation, det Àr en attityd av acceptans, medkÀnsla, förstÄelse och inre frid. Det Àr ett sÀtt att leva livet precis som livet Àr, utan att önska att det vore nÄgot annat just nu. VÀlkomna perfektion i ditt liv, vÀlkomna nÀrvaron i ditt liv.


Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page