top of page

PliktkänslaPliktkänsla är kopplad till sinnet, egot, till vad andra tycker och tänker. Det är något vi har växt upp med, som baseras på skuldkänsla och kan ses även som något man beundrar. Har vi en pliktkänsla och är omedvetna över det så går vi över våra gränser, tar slut på vår energi, gör saker utifrån ett måste och inte från inspiration eller glädje. När vi gör saker utifrån pliktkänsla så är vi lägre i energin och skapar utifrån det. Om du känner dig dränerad, trött och stressad så har du förmodligen kört över dig, inte känt efter hur du känner dig och du har gjort något på din egen bekostnad. Det betyder att du inte har varit närvarande, att du låter andra styra över ditt liv och mående. Det kan hända att du måste gå in i väggen eller bli utbränd innan du blir medveten över dina gränser, vad du får energi av och blir medveten om vad du gillar att göra. Du blir också medveten om att det är viktigt att lära dig säga nej. För många kan det handla om att lära sig att be om hjälp. Är du den som hjälper andra och aldrig ber själv om hjälp? Tar du alltid ansvar över andra? Kan du ha roligt medan dom andra inte kan ha roligt av någon anledning? Går alla andra först? För vad känner du pliktkänsla för? Om du var ensam i hela världen, skulle du ha pliktkänsla för något? Vilka roller har du som innebär en massa plikter? Är du morsan för alla, omhändertagaren i olika grupper, underhållaren i sociala sammanhang, den som alltid lyssnar, den som hoppar upp och hjälper när du tror att någon behöver hjälp, fast dom inte har bett det?

Det är ok att hjälpa andra, men känner du efter när du går emot dig själv? När du slutat vara närvarande i dig och kör på fast du inte har energi. Så om du har följande kännetecken efter du har hjälp andra, så är det dags att se över din lista av pliktkänsla. Du har svårt att säga nej, pga skuldkänslor. Du vill bli omtyckt. Du vill känna dig värdefull och meningsfull. Du är trött, utmattad, stressad, har dåligt samvete, skäms, känner skuld, är småirriterad, känner dig frustrerad. Du tycker att ingen tackar dig för det du gör och bidrar med, ingen visar uppskattning för dina insatser. Känns det som om du är någons soptunna, krycka eller dörrmatta? Svarade du JA på någon av punkterna eller kanske på alla? Då är det dags att rikta ditt fokus på dig själv, för allas skull. Efter en jobbig dag, kan du fråga dig själv: ”hur skulle jag ha gjort annorlunda idag?” Lär dig själv att se hur du skulle vilja ha det, hur skulle du vilja känna och må?


Den enda du har pliktkänsla för, är dig själv. Din plikt är att ta hand om dig själv, hushålla din energi, säga nej, låta andra ta ansvar över sina egna känslor och egna liv. Det är största kärlekshandlingen för dig själv, när du lyssnar på dig själv lär du andra att göra det. Du kan byta pliktkänslan till förståelse och acceptans, framför allt för dig och sen för andra. Stå alltid för dina val, beslut och ditt välmående. Så vad du än gör, se till att du gör det utifrån inspiration och att det känns bra och utan förväntningar från andra. Då har du energin kvar. Förbered dig mentalt hur vill du ha stunden som ni har framför er. Se och verkligen känn i kroppen hur du vill känna dig före, under och efter. Då blir det så.Vill du lära dig hur du kan tycka om dig själv mer och få ett ännu bättre liv?

Kika in på hemsidan för de senaste pod-avsnitten samt datum för nästa workshop.

Vill du boka en coaching-session enskild eller i grupp?

Kolla på mina erbjudanden på sidan.

Effortlessliving-podden finns på Spotify, Itunes, Acast eller på Soundcloud.

Facebook: Super Soul.

Instagram: effortlesslivingpodcast.


Du kan också läsa min bok Only Good – bara det bästa.

Det är en bra dag att ha en fin dag!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page