top of page

Sätta punktHur är det är uttrycka sig utan att låta egot gå igång? Hur kan jag säga det utan att rättfärdiga, argumentera, försvara, bortförklara, ursäktar, berättiga eller förklara? Det är att uttrycka sig som ett barn. Det är att uttrycka våra behov utan förklaringar. Det är en ständig förklarande som pågår i huvudet, med alla måsten och krav. Vi kanske är trötta redan klockan 7 på kvällen och vi fortsätter med att säga ”jag kan ju inte gå och lägga mig nu, så tidigt eller varför är jag trött?”

Testa och säga när du är trött: ”jag är trött”, punkt. Eller ”jag är mätt”, ”jag är hungrig”, ”jag vill inte” eller ”jag vill”. Det första i våra uttryck är våra behov och sen kör vi över dessa behov med olika ursäkter och övertalande. Det är en naturlig del av så många av oss.

Det är så många andra ord som påverkar oss och vår energi: som tex jag måste gå till jobbet eller jag får gå till jobbet, jag vill gå till jobbet, jag väljer att gå till jobbet.

Uttryck dina behov för dig själv kort och koncist, utan att döma, kritisera eller trycka undan. Respektera dina behov, dina val och det du vill ha, vill göra. Du kanske vill köpa något (jag vill köpa det där) och sen börjar egot sin story: ”ska du ha en till, du har inte råd just nu, du kan ju inte köpa en såndär…”.

När du är slut och ser att det finns disk eller något att städa mm och helst vill säga till dig själv att du inte orkar, så börjar du övertala dig själv varför du borde eller måste diska. Förmodligen finns det så många områden i livet där du trycker ner dina behov och gör slut på dig själv. Stå för dina val, stå för dina beslut och stå för dina behov. Det är att ta plats i ditt eget liv och du kommer att ha energi kvar.

Det är som en konstnär som skulle behöva argumentera för att skapa sin konst, istället för att säga att dom vill skapa och börjar skapa. Om konstnären skulle lyssna på sin inre argumentation, så skulle dom inte skapa något och tappa sin energi. Vi får frågor om det lönar sig att hålla på att podcasta. Vi vet inte. Vi vet att vill göra det, utan massa förklaringar, måsten eller ursäkter.


Uttryck det du vill ha, göra, äta mm på ett icke-ursäktande och tydligt sätt, låt dina behov och uttryck av det vara en naturlig del av dig. Då kommer omgivningen, livet och universum ge utrymme för dina behov.

Du är värd så mycket mer och värd att bli lyssnad av dig själv.


Vill du lära dig hur du kan tycka om dig själv mer och få ett ännu bättre liv?

Kika in på hemsidan för de senaste pod-avsnitten samt datum för nästa workshop.

Vill du boka en coaching-session enskild eller i grupp?

Kolla på mina erbjudanden på sidan.

Effortlessliving-podden finns på Spotify, Itunes, Acast eller på Soundcloud.

Facebook: Super Soul.

Instagram: effortlesslivingpodcast.


Du kan också läsa min bok Only Good – bara det bästa.

Det är en bra dag att ha en fin dag!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page