top of page
Själsligt och mentalt stöd inför livets slutskede – Doula inför döden

Undrar du vad är det som händer när man dör och efter döden? Jag undrar det också och vet inte vad som händer efter döden, men jag vet att vi kan känna inre lugn och frid även inför en okänd framtid som en bortgång skapar.
Hur hanterar man sina känslor i en sådan situation?

Det är ofta ett förtvivlande besked när en person eller någon nära oss får veta att deras liv snart är slut. Det kan vara svårt att acceptera, och rädslan kan göra oss oförmögna att prata om det, och det är inte ovanligt att det känns både orättvist och ensamt.

Jag erbjuder dig stöd vid livets slut och jag erbjuder även stöd även för dig som anhörig.  Det kallas också för Doula i livets slutskede.

Jag pratar svenska, finska och engelska.

Jag erbjuder mina tjänsten främst inom Stockholmsområde men samma stöd kan du få även digitalt om det behövs.

Forest Road

Har du fått en dödlig diagnos?
Ligger du inför döden?

Sjukdomar och smärta kan skapa känslan av hopplöshet och inre oro. När kroppen har ont och det finns inget att göra, kan man fyllas av ångest eller depression, få en känsla av ensamhet, saknaden av inre frid och uppleva en jobbig period med att hantera smärtan, symptomen. Du som är sjuk kanske inte vill belasta dina nära och kära med din ångest, betungande känslor och tankar. 

Är du i livets slutskede och känner dig ensam i denna utsatta situation även om du har nära och kära runt omkring dig? Vill du prata med någon annan än familjen om det svåra om döden för att dom har tillräckligt med att hantera sin egen sorg och kommande förlust? 
Om du känner oro, rädsla, panik, stress, hopplöshet eller dödsångest, då är det viktigt att du får ta upp och prata om dessa känslor och tankar med någon. Någon gång behöver vi stöd i att släppa taget och ge oss själva en känsla av lättnad, frihet att gå vidare. 


Jag finns här för dig om du vill lätta ditt hjärta eller prata om det som du tror händer efter den fysiska kroppen gett upp. Eller du kanske vill prata om förlåtelse, få tröst och känna dig trygg. 
Låt mig hålla om dig, hålla din hand, sitta med dig och låt mig lyssna med hjärtat eller bara sitta med dig i en kärleksfull tystnad. Det kan vara skönt att få hjälp av en utomstående som med sin närvaro, kärlek och omtanke stöttar dig i slutet av livet att hitta inre frid, inre lugn och minskar rädslan för döden.

"Jag är inte detta hår, jag är inte denna hud,
jag är själen som bor under denna skrud." /Rumi

Forest Road

Ligger din närmaste inför döden?

Många gånger kan det vara svårt för dig som anhörig att ge ditt stöd då du själv genomgår en process av förlust och sorg. Du kanske har fullt upp med dina egna starka känslor och allt det praktiska.

Känner du dig vilsen, maktlös och sårbar inför kommande förlust och saknad?

Vill du ha stöd i att hantera allt det som kommer upp inför en bortgång?

Rädsla, oro, ilska, sorg är bara några av känslorna som vi fylls av inför en förlust av någon vi älskar. Dessa känslor och tankar är viktiga att kunna hantera och möta, men det kan vara jobbigt att göra det ensam och för dig själv.

Då kan du ta stöd av en utomstående. Behöver du kraft och styrka att möta det svåra, smärtsamma och få hjälp i att hantera det ohanterbara?

Låt mig vara ditt trygga och lugna stöd i stunden där du kan möta det som gör ont och känns jobbigt. Där finns det utrymme också att ta upp allt det som du vill få ut och lätta ditt sinne och hjärta för att skapa en känsla av frihet från skuldkänslor.

Vi kan tillsammans vaka över din närstående som är i slutskedet av sitt liv om du känner dig trött och slut av sorg. Tillsammans skapar vi en stund av inre frid och lugn.

 

Vill ni ha stöd som familj (släkt) i grupp så finns jag till för det.

"Det är din väg, och enbart din. Andra kan gå vid din sida, men ingen kan gå den åt dig." /Rumi

bottom of page