top of page

Hjälpa andraHur gör vi det från en sann plats i oss själva och vad betyder det att hjälpa andra? Vi menar inte att du är här för att fixa något för någon, utan vi pratar om att vara utrymmet för den andra, utan åsikter och synpunkter. Det är att lyssna med hjärtat, att vara närvarande med sig själv och andra. Lyssna även dina inre reaktioner, men som du inte behöver ta upp och lägga till i samtalet med någon annan. Att hjälpa någon betyder inte att du går med i det den andra berättar och går igenom, du kan observera vad som händer i dig samtidigt som du är där för den andra. Om du ser begränsningar hos den andra i att hantera sina egna saker (problem, svårigheter) förminskar du dom och deras förmåga att klara av det dom möter. Om jag ser den andra genom begränsande ögon (hon är så ung, han förstår inte, han är oerfaren mm), är det en slags negativ energi-förberedelse, en negativ energi-överföring (pre-paving) som försvagar den andra för jag tror inte på att dom fixar det själv.

Bästa sättet att möta den andra är att se dom i deras högsta jag, i deras högsta potential, se deras styrkor och möjligheter och hålla fokus där. Se dom som sitt bästa oavsett om inte dom själv kan göra det.

I det här utrymmet har du inga behov att komma med dömande, kritik, klagande eller synpunkter. Det är som att komma in i ett tomt rum och få möblera den själv, med egna möbler. Men om du pratar med någon annan som har starka åsikter och känslor så är det som att komma in i ett färdigmöblerad rum, där det inte finns plats för dina möbler. Oro för den andra är en stark känsla som tar dig ifrån en plats där du lyssnar från hjärtat. Du lyssnar från egot. Det är en stark energi som du sprider till den du pratar och umgås med.

Desto mer du vill fixa det för andra, desto mer drar du till dig personer som vill bli hjälpta på det sättet, tills du inte orkar, tills du är trött och dränerad. För detta sätt att hjälpa tar dig från närvaron. Kom ihåg att hjälpa är att vara närvarande, att lyssna utan att ha behovet att svara, ge synpunkter eller odla dina åsikter. Men om någon ber om konkret hjälp som att bära något, då kan du självklart hjälpa om det känns så.

Om du är en fixare, säg till den du vill hjälpa: ”säg till om jag kan hjälpa dig på något sätt, jag finns här för dig” och sen låta det vara, utan att tjata om det eller ha en inre dialog om det efteråt. Lita på att dom kommer att fråga dig om dom vill ha din hjälp. Vi ska inte ta ansvar för andra, för då tar makten över situationen ifrån dom och berövar dom deras upplevelse av just det dom går igenom.

Tänk när du ger dig själv samma utrymme när du ”pratar med dig själv”, när du lyssnar på dig själv från hjärtat. Ett sätt att göra det är att prata högt med dig själv eller lyssna på dig själv när du pratar med någon annan. Att hjälpa andra sker i energin, i hjärtat och sinnet, för att göra det behöver du inte ens vara närvarande med den andra, du behöver inte ens prata med den andra eftersom du för energin till dom genom att tänka på dom i sin högsta starkaste jag. Låt andra kunna själv (”jag kan själv”).

Om jag har en stark känsla att jag MÅSTE göra något, kan jag kolla med mig själv, om det handlar om mig. Är det något jag måste göra något för mig? På vilket sätt kan jag vara där för mig själv? Möt det som kommer upp som tex maktlöshet, ångest, vem är jag när jag inte får hjälpa någon annan? Sitt med det och skapa utrymme, hur kan jag vara mitt eget bästa stöd? Är det jag som ska be om hjälp?


Vill du lära dig hur du kan tycka om dig själv mer och få ett ännu bättre liv?

Kika in på hemsidan för de senaste pod-avsnitten samt datum för nästa workshop.

Vill du boka en coaching-session enskild eller i grupp?

Kolla på mina erbjudanden på sidan.

Effortlessliving-podden finns på Spotify, Itunes, Acast eller på Soundcloud.

Facebook: Super Soul.

Instagram: effortlesslivingpodcast.


Du kan också läsa min bok Only Good – bara det bästa.

Det är en bra dag att ha en fin dag!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page