top of page

Hjärtats vs egots viljaIbland känns det som om det är två viljor i oss, när vi inte vet vilken vilja är det vi ska följa.

Vad betyder det att leva utifrån hjärtat? När vi lever utifrån hjärtat är vi i fas med oss själva, då är vår kropp, sinne och själ i samklang och vi är utan dömande av oss själva. Varje gång vi mår dåligt på något sätt, har vi distanserad oss från hjärtat och gått in i mindet, sinnet, tankarna. Var vaksam, när blir du stressad, orolig eller rädd, för då vet du att det är glapp mellan ditt hjärta och sinne (mindet). När vi följer mindet och tar beslut utifrån sinnet, skapar vi upplevelser utifrån egot och skapar resultat därefter. Vi känner oss trötta, dömande och dränerade.

Desto mer jag ogillar någon eller något, desto större glapp har jag just då mellan mitt hjärta och egot. För hjärtat älskar allt och alla, villkorslöst. Mitt sanna jag (hjärtat) älskar alla oavsett vad mitt sinne, tankarna, ego säger. Vi har så lätt att tolka och ta in andras energier och göra dessa till våra egna. Vi tar över deras känslor, vi tar ansvar över deras mående och vill gärna vara till lags eller undvika konflikter.

Mitt sanna jag har inga åsikter eller värderingar om någon annan eller mig själv. Mitt hjärta ger aldrig etiketter. Hjärtat ser hjärtat, det sanna jaget hos den andra, bakom fasaden, beteendet och orden. Egot ser egot, sinnet ser sinnet. Hjärtat, vårt sanna jag, ser allt med kärlekens ögon. Vi kan då bortse från det yttre, vi ser bortom den rollen dom är här för att spela.

Väljer du allt i ditt liv från hjärtat eller sinnet, tankarna, egot/mindet? Väljer du utifrån analys och teoretisk förklaring, för vad andra skulle tycka och tänka, utifrån ett måste? Ja, då finns det en risk att du tex hamnar på en arbetsplats där du inte trivs. När du följer mindets vilja, kompromissar du alltid. Du skapar alltid en oönskad känsla och upplevelse utifrån din kompromiss.

Du är värd att följa hjärtat. Ditt sanna jag gör alltid val som känns bra, skapar välmående i dig, ger dig glädje och gör dig nöjd.

När du är medveten och väljer med hjärtat, så älskar du allt du gör och gör allt du älskar.

Hjärtat VET alltid vad den vill, utan ursäkter, utan förklaringar, utan teorier, utan analyser, vi bara VET. Hjärtat och vårt sanna jag tvivlar aldrig och ljuger aldrig. Sinnet/mindet/egot får oss att anstränga oss, tvinga oss, drivs av måsten, av rädsla för straff, av skuldkänsla och dåligt samvete.

När du frågar dig själva i någon situation: vad ska jag göra? Ta dig tid att känna efter, hur mår du just nu? Om du känner tvivel, stress, oro mm, vänta med att göra något, backa och återhämta din energi, ditt lugn och sen kan du följa din sanna känsla. Tvinga dig inte till ett beslut, även om sinnet säger att det är bråttom, att du måste göra det nu. Det är just då du ska backa, inte göra något. Låt det ta tid, även om det känns att du inte har tid att känna efter. Frågan är, vad vill du skapa utifrån stress?

Tvinga dig aldrig ta ett beslut under stress eller om du inte känner dig helt hundra. Även om du följer egot/mindet, döm inte dig själv, du kan alltid ta ett nytt beslut. Ångra inget, för i stunden kan du vara glad (tex vid ett impulsköp) och då har du gjort ”rätt” för dig. Glädjen kommer från hjärtat. Att du ångrar det du gjorde (ditt val, ditt köp mm), berättar att du har gått till mindet, låter egot analysera och låter ditt sinne ta dig från ditt hjärta. Vad vill du ska bli sant?

Ge din hjärna, mind, sinne en uppgift, annars kommer den att skapa egna uppgifter i form av rädsla, stress och oro, fokusera på problem och svårigheter. Var steget före och ge konstruktiva uppgifter till ditt sinne. Ge hjärnan något positivt att fokusera på. Vad drömmer du om, vad önskar du, vad vill du ha mer av, vad vill du känna? Fråga: ”Hur känns det i mig när jag följer mitt hjärta? Hur kan jag känna mig inspirerad av det här? Hur kan jag se det här från ett högre, annat perspektiv? Hur kan jag se det här med kärleken ögon? Hur kan jag se mig själv med kärlekens ögon?”

Det finns inget rätt och fel, utan frågan är hur kan jag må bättre och bättre och bättre och bättre? Det finns ingen gräns i hur mycket bättre vi kan må. Lär dig fråga dig själv konstruktiva frågor, som höjer dig istället för att sänka dig, som låter dig må bra och bli inspirerad och inte trycka ner dig själv, kritisera dig och hålla dig i en lägre energi.

Vill du att mindet att ska vara tyst, då är det också en kamp. Skruva ner volymen och låt hjärnan tjattra. Lyssna när du mediterar utan att gå med på det den uttrycker, utan dömande och kritiserande.

Det finns inget rätt eller fel, känn bara efter om det är en glapp mellan hjärtat och mindet. Observera att när du frågar någon annan, då är du i mindet. När du tvivlar, då är du i mindet. Lär dig att landa i dig själv innan du tar nästa steg, innan du väljer något. Mindet är stressad, så när du känner dig stressad, att du måste ta ett beslut NU, så då kan du backa tillbaka, känna efter, meditera eller göra något annat under tiden. Du har lika stor kraft att skapa något du vill ha, som du skapar något du inte vill ha. Vi behöver inte ha en kamp inom oss utan vi kan leva i samklang inombords, där hjärtat är den som visar vägen och hjärnan, sinnet, mindet, egot är verktyget och resursen. Det sker magi när vi har både hjärtat och mindet på vår sida, som bästa kompisar, som ett välfungerande team.


Vill du lära dig hur du kan tycka om dig själv mer och få ett ännu bättre liv?

Kika in på hemsidan för de senaste pod-avsnitten samt datum för nästa workshop.

Vill du boka en coaching-session enskild eller i grupp?

Kolla på mina erbjudanden på sidan.

Effortlessliving-podden finns på Spotify, Itunes, Acast eller på Soundcloud.

Facebook: Super Soul.

Instagram: effortlesslivingpodcast.


Du kan också läsa min bok Only Good – bara det bästa.

Det är en bra dag att ha en fin dag!


Tack min underbara syster Kristina Knuutti för en ny hemsida där effortlessliving.se och jaanas.se

har slagits ihop på ett fins sätt. Du hittar till sidan genom båda namnen. Behöver du en fantastisk ny hemsida, logga mm så se till att kolla upp med min syster på vanjos.se och även hennes webbshop sagablue.se som säljer massa vackra kläder, accessoarer mm. Du kan boka Jaana och Harnet för online workshop i attraktionslagen och boka Jaana för grupp eller enskild coaching!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page