top of page

Oavsett vad som hänt, kan du må bra!Vi brukar inte rekommendera att ”gå tillbaka” till det förflutna, för många gånger så minns vi oftast det som gör ont och får oss att må dåligt, det som var negativt. Det berättar att vi inte har tagit hand om det smärtsamma, som finns inom oss i form av tankar, övertygelser och känslor. När vi går tillbaka i omedvetenhet, agerar vi utifrån en stark negativ känsla och energi. När vi kan gå tillbaka medvetet så mår vi inte dåligt av det eller får inte vi upp några som helst negativa reaktioner i oss. Vi får bara en större förståelse varför vi fungerar som vi gör, förståelse för andras reaktioner, förståelse för våra egna mönster och vanor.

Om jag går tillbaka med känsla av bitterhet och ilska, då tar jag den energin till nuet, även fast just nu kan jag må bra. Då skapar jag från den energin även idag. När jag tänker bakåt i tiden med acceptans för det som varit och förståelse varför det hände (vad jag har lärt mig om det) så tar jag den energin till nuet och skapar med det.

Jag (Jaana) har inte pratat om det förflutna för att jag har inte velat att andra tycker synd om mig för mina upplevelser. Att tycka synd om någon är en låg energi. Många gånger kan vi skapa förståelse hos andra när vi berättar om vårt förflutna särskilt om vi gör det utifrån en egen acceptans och förståelse om det som hänt och är odramatiska. Vi kan se det som har hänt med distans och från ett högre perspektiv.

Jag (Jaana) har varit sexuellt utnyttjat när jag var barn och det påverkade min syn på män och relationer på ett negativt och destruktivt sätt. Det påverkade alla mina relationer. Efter flera års bearbetning av dessa minnen och upplevelser har jag tagit hand om, omfamnat och accepterat skuggorna som skapades av tidigare händelser.

Nu kan jag prata om det och se filmer, dokumentärer om ämnet utan att det väcker något jobbigt i mig. Det gäller även andra områden i livet som dysfunktionella relationer med alkohol och våld med i bilden. Alla mina upplevelser har gett mig förståelse för alla parter i olika sammanhang och situationer samt att alla kan må bra oavsett vad vi blivit utsatta för. Jag är den jag är idag tack vare det som hänt mig, jag älskar mig själv idag, mina skuggor och mitt ljus. Det finns fortfarande saker som kan komma upp i mig som gör ont och som jag uppskattar för jag vet att varje skugga jag kramar, skapar utrymme för ljus i mig.

Du behöver aldrig gräva upp något från det förflutna, livet kommer att hjälpa oss ta hand om dessa ”skuggor”, smärtor i portioner som vi orkar mäkta med.

Du kan sitta med det som dyker upp, för dessa skuggor vill bli sedda och omhändertagna. Sen behöver dom inte ha uppmärksamhet när dom väl fått det.

Vi får alltid upp det vi klarar av att hantera just nu, oavsett hur stort och jobbigt det verkar vara i stunden.

Om du blir provocerad, irriterad, ledsen, arg (negativ stark känsla) när du ser på film, hör en vän eller familjemedlen ta upp det dom upplevt och erfarit, ta det som en signal att du bär i dig obearbetade tankar, övertygelser och känslor. Du kan uppskatta att det kommer i detta form till dig så du kan se på det utan att behöva själv uppleva det igen.

Istället för att säga att jag inte orkar prata om det, tänk att du orkar bära ett oläkt sår som tar din energi varje dag, håller dig nere i energin samt påverkar allt i ditt liv.

Var uppmärksam även om etiketter du sätter på dig själv eller andra utifrån det du och dom gått igenom. Om någon har växt upp i en alkoholiserad familj, så är det lätt att säga: "det är därför hon är så där, beter sig så”. Det är att ha och skapa övertygelser som har låg energi och bäddar inte för läkning.

Vi är som ”lökar”, där varje lager vi skalar får oss att gråta för det gör ont. Vi är aldrig ”klara” med oss själva, med livet. Det finns ingen nivå att komma till där vi slutar uppleva något som gör ont. Men vi kan vara klara och redo att möta det som jag ska möta just nu, det som livet lyfter upp i och för oss och i våra liv. Vi kan vara redo att möta våra skuggor, ta hand om dom och läka oss själva, bit för bit.

Vad jag än helar nu, så helar jag bakåt i mitt liv. Varje gång jag uppskattar ett minne, en bild, en upplevelse och en erfarenhet från det förflutna, läker jag mitt förflutna och från ett läkt förflutet skapar vi ett helad framtid. Varje gång vi helar något i oss, har vi slutat att skicka vidare våra energier till nästa generation. Vi gör världen till så mycket fridfullare plats när vi möter allt inom oss. Det är aldrig över, men det blir vackrare och mer spännande att leva!


Vill du lära dig hur du kan tycka om dig själv mer och få ett ännu bättre liv?

Kika in på hemsidan för de senaste pod-avsnitten samt datum för nästa workshop.

Vill du boka en coaching-session enskild eller i grupp?

Kolla på mina erbjudanden på sidan.

Effortlessliving-podden finns på Spotify, Itunes, Acast eller på Soundcloud.

Facebook: Super Soul.

Instagram: effortlesslivingpodcast.

Du kan också läsa min bok Only Good – bara det bästa.

Det är en bra dag att ha en fin dag!


Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page